A Pego, Serveis Socials estudia la manera d’evitar que les maltractades paguen les noves taxes judicials

Al voltant d’un centenar de persones es concentraren a Pego en contra de la violència de gènere. Durant l’acte es va llegir un escrit d’una maltractada que subratllava el coratge de totes aquelles dones que han sabut dir prou. Una familiar d’una altra dona maltractada demanava que no es deixe mai soles eixes dones perquè “es passa molt, molt malament”. L’acte acabava amb la realista performance del joves de l’Escola de Teatre i de la lectura dels noms de les dones assassinades en 2012 per les seues parelles o exparelles.



“Per a totes les dones que hem sigut maltractades,

Anem a pensar que, afortunadament, vam saber dir PROU!!! I vam aconseguir eixir d’eixa terrible espiral de violència. No va ser fàcil. Potser ara tampoc ho siga, ja que la lluita és diària i continua. És molt dur, però allò important és que no tenim a ningú al nostre costat que ens humilie, insulte, que ens pegue. Ara no som víctimes, som supervivents!!! Hem sobreviscut a eixa terrible tragèdia.

Per favor, m’agradaria que pensareu que després del que hem passat ja estem preparades per a afrontar qualsevol situació, per difícil que siga.

Per fi podem seguir amb les nostres vides. Per fi ens pertanyen. Anem a seguir endavant per nosaltres i pels nostres fills. Amb el cap ben alt.

Acabem amb la violència de gènere!!!”

Esta és la carta que diumenge, 25 de novembre, es va llegir a la IX concentració contra la violència de gènere de Pego. Una carta redactada per una dona maltractada que va decidir, fa uns anys enrere, donar el pas de dir prou a una relació malaltissa, subjugant. Una dona que estava present en eixa concentració que va tenir lloc a la Plaça del Mercat de Pego i a la que van acudir al voltant d’un centenar de persones. Poques, per a les xifres que amaga esta xacra social.




La lectura d’esta carta no va estar l’única aportació sincera i directa, ja que també va prendre la paraula una dona que té al seu entorn familiar una dona maltractada. Explicava que, el suport a les dones maltractades que decidixen donar el pas de deixar enrere el seu maltractador, és vital per a elles, ja que en la pràctica la llei i la justícia són lentes i farragosses, el que provoca un buit temporal importantíssim en la protecció de les maltractades. Explicava esta familiar que en el seu cas la dona va haver d’estar amagada un any i mig perquè el seu agressor no la localitzara. És per això que demanava que “si teniu algun cas, alguna amiga, alguna parent, no la deixeu MAI sola, perquè no tenen ningú protegint-les darrere. Es passa molt, molt malament. I el maltractador sempre aparenta ser una bellíssima persona.”




Des del grup de dones Cabal, que junt a la regidoria d’Igualtat i Dona, organitzava la novena concentració contra la violència de gènere a Pego, Conxa del Ruste lamentava que la violència de gènere “és una xacra social” i per això “deuria estar tot el poble ací”. També apuntava al fet que “deuria ser l’últim any que tinguerem este motiu de concentració”. La portaveu de Cabal qualificava la violència de gènere com a “terrorisme”. Cridava a la capacitat de detectar els casos i denunciar i recordava que “Cabal està per a donar suport a qualsevol persona que patisca maltractament cap a les dones i per a fer front a tota la situació que es crea al voltant”.




El regidor d’Igualtat i Dona de l’Ajuntament de Pego i president de la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego, l’Atzúbia i les Valls afirmava que “en els últims anys s’ha avançat molt” en matèria de violència de gènere, tot i que reconeixia que “no hem arribat al final. El final encara està molt lluny”. Enrique Moll constatava que “seguixen morint dones, seguixen havent denúncies i seguix havent maltractament” i això suposa que “cal continuar la lluita contra el maltractador, contra el maltractament” perquè advertia que la violència masclista està en els nostres pobles.




“No podem baixar la guàrdia, hem d’estar al costat de les dones maltractades”, afirmava Enrique Moll. Acte seguit asseverava que, davant les noves taxes judicials aprovades pel Govern central, “des de Serveis Socials de l’Ajuntament de Pego no anem a permetre que cap dona maltractada no puga fer una denúncia per una qüestió econòmica”. Així, des de Serveis Socials s’està estudiant una solució legal per ajudar a accedir a la justícia amb la finalitat que “ninguna dona es quede sense denunciar”.

Amb esta música de fons les i els més joves de l’Escola de Teatre de Pego escenificaven, amb un realisme que va posar els péls de punta a més d’un i va fer vessar més d’una llàgrima al públic present, la violència que exercixen els maltractadors cap a les seues dones. Vestits de negre i amb una cinta roja als llavis, com al cartell de la concentració que duia com a lema ‘El silenci mata’.














La performance acabava amb una de les dones mortes i un desplegament de cartells de colors amb les paraules: PROU!, DENÚNCIA, IGUALTAT, AMOR, JUSTÍCIA, CORATGE, ESPERANÇA, LLIBERTAT, RESPECTE, SOLIDARITAT i EL SILENCI MATA!.










L’acte acabava amb la lectura en veu alta de les dones assassinades enguany per les seues parelles o exparelles i un minut de silenci per elles. Al mig de la Plaça del Mercat el símbol de la dona dibuixat amb ciris rojos per cada dona assassinada enguany. Al seu centre el nom de totes elles, un ramell de margalides blanques i un RIP en lletres negres. PROU DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE!.
776 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!