A Pego en les eleccions europees es redueixen distàncies entre els grans partits, puja amb força Compromís i altres forces polítiques d’esquerres i dretes

Un 2,19% és el que separa PP de PSOE al municipi. Tots dos partits perden vots. Destaca l’augment de Compromís – Primavera Valenciana que passa d’un 2,52% dels vots en 2009 al 17,61% en 2014. La participació, del 53.38%, ha baixat un 2.31%. respecte a 2009. NOTÍCIA AMPLIADA AMB LES DECLARACIONS DELS LÍDERS LOCALS.
Un 53,38% dels pegolins van acudir ahir a votar per a elegir els eurodiputats al Parlament Europeu. Un percentatge un 2.31% menor que en les eleccions europees de 2009. Aquest percentatge es tradueix en 4.006 votants. Entre els vots, 128 (3,20%) van ser nuls i 41 (1,06%) es van emetre en blanc.

Quina opció van triar els pegolins i les pegolines al Parlament Europeu en 2014?Els que ho van fer, han continuat donant un suport majoritari al PP. No obstant això, el suport als populars ha caigut un 23.88% respecte a les eleccions de 2009. Aleshores van aconseguir un 50.51% del total dels vots. En aquesta ocasió el percentatge és del 26.63%. La traducció en vots: en 2009 van aconseguir 2.126 vots, en 2014, han estat 1.033, una pèrdua de 1.093 vots.

La presidenta del PP de Pego, Maite Ferrándiz, este matí valorava el resultat pegolí per al partit popular positivament. Destacava que “molta gent ha optat per l’abstenció perquè pensen que Europa està lluny d’ací”, a més reconeixia que “hi ha un desplaçament a partits minoritaris, però eixos partits minoritaris continuen sent això, minoritaris a tots els efectes”, subratllava. Així mateix analitzava que a Pego “es manté la tendència de vot i la pujada dels partits minoritaris”. Una tendència que, apuntava, “és extrapolable a tots els àmbits”.

El PSOE continua en segona posició. Obté el 24.44% dels vots. En les anteriors eleccions la seua representació va estar del 39.01%. Per tant, els socialistes retallen distància amb els populars i es queden a poc més de 2 punts. Però també perden vots en comparació a les darreres europees. En 2009 van votar PSOE 1.642 persones, en 2014 han estat 948, el que vol dir 694 menys.

El secretari general del PSOE de Pego, Enrique Moll, valorava este matí els resultats per a Ràdio Pego i es mostrava “relativament content”. Reconeixia que, respecte als anteriors comicis europeus han perdut vots i ressaltava la major pèrdua de vots del PP. Moll posava l’accent que, en mirar als partits que s’han votat a Pego, “l’esquerra ha augmentat molt” i posava com a exemple a UpyD, Podemos, IU, uns vots que, en vistes a les municipals considerava “que són possibles vots per al PSOE”.

El resultat aconseguit per Compromís l’analitzava com un vot dispers anteriorment per abstenció o vot a d’altres formacions que “ara s’ha votat a ell mateix” perquè ha tret un nombre de vot similars a les municipals. Concloïa que “a Pego estem tranquils i esperançats de què a Pego canvien les coses perquè si ens hem donat compte que el vot de l’esquerre és prioritari sobre el vot de la dret i, sobretot, sobre el vot del PP”.

Un dels partits que més ha augmentat en les eleccions celebrades ahir ha estat Compromís _ Primavera Europea que ha passat de tenir 2.52% de vot en l’anterior convocatòria europea a obtenir un suport del 17.61%, un augment del 15%. Traduït en vots, en les anteriors eleccions que encara es presentaren com a BLOC van aconseguir 106 vots, en els comicis celebrats ahir han obtingut 683 vots, 577 més.

Ràdio Pego, en no poder contactar amb el secretari local de la formació, ha contactat amb la portaveu municipal de Compromís, Conxa del Ruste, qui ha valorat els resultats com a “boníssims” i és que comentava que partien de 100 vots en les darreres eleccions el que vol dir que, amb l’actual resultat han multiplicat per 6 aquell resultat. La lectura, “és un canvi de tendència fonamental que ja es va marcar en les eleccions generals i esperem que siga un canvi de tendència que ens arrossegue a un futur de canvi real, en l’administració autonòmica i en l’administració local”. Sobre la resta de partits, del Ruste, certificava que “els dos partits grans han perdut i la gent que estem fent les coses amb trellat, que volem que canvien les coses i fem treball col•lectiu, som els que estem tirant endavant”.

També han pujat amb força al municipi EUPV que dels 72 vots que va aconseguir en 2009 (1,71%), ha passat a 296, en 2014 el que es tradueix en un 7,63% del total de vots emesos. Li seguix Podemos que era la primera vegada que es presentava a unes eleccions i ha sigut la gran sorpresa. A Pego ha rebut el recolzament de 233 vots, un 6% del total. UpyD també és de les forces que han pujat amb força al municipi. En 2009 van traure 55 vots, en 2014 els han votat 209 persones, un 5,38% de l’electorat.

ERPV ha pujat més moderadament. En 2009 aconseguien 73 vots (1,73%), en 2014, han estat 96 vots (2,47%). Saül Ortolà, portaveu d’Esquerra Pego valorava positivament “que el PP i el PSOE, els partits dels sistema, que ens han destrossat l’estat del benestar i han pactat amb la banca i en les grans corporacions la destrucció de la classe mitjana i l’enfonsament del sistema social en els últims anys, hagen perdut la meitat del vot.” Resssaltava també que “el vot valencianista i l’esquerra hagen crescut tant”. Felicitava a Compromís per treure un eurodiputat que, assenyalava que “s’integrarà amb els dos nostres eurodiputats als Verds Europeus”. Avançava Saül Ortolà que de cara a les eleccions municipals de 2015 està treballant per a crear una plataforma d’esquerres.

Ciudadanos, partit que des de Catalunya s’ha estés a l’àmbit estatal i es presentava així al Parlament Europeu, també ha tret una representació destacada a Pego. Ha obtingut 84 vots en este 2014, un 2,16%. Un resultat, no obstant, que sap a poc al representant pegolí de la formació, Rafa Mendías. Comentava que els resultats de la formació han estat bé en l’àmbit europeu i en el conjunt de la Marina Alta, sobretot a El Verger i a Dénia, “però Pego ha fallat”. Apuntava que potser, en no haver arribat als objectius fixats es pot deure a una falta de transparència, una falta d’iniciativa. Això vol dir que encara queda molt de treball per fer.
Es pot assegurar que estos resultats van en consonància amb els resultats en l’àmbit estatal. Sobre eixos resultats, la presidenta del PP de Pego, Maite Ferrándiz, manifestava que, després d’estos resultats “els grans partits han d’analitzar en profunditat els resultats”, que en certa manera reflecteixen que la gent no està d’acord amb les mesures que s’han pres arrel de la crisi.

Des del PSOE, el secretari local, Enrique Moll, manifestava que en l’àmbit nacional “no podem estar contents amb els resultats” i recordava que “des de les bases i des dels pobles estem demanant un canvi radical, unes primàries, un candidat que siga votat per tots els militants i els simpatitzants i que hi haja una reestructuració dins el partit socialista”. Apuntava Moll que “el partit socialista o canvia o està abocat a deriva i l’exemple està en ‘Podemos’.”


A Pego en les eleccions europees es redueixen distàncies entre els grans partits, puja amb força Compromís i altres forces polítiques d’esquerres i dretes

Segons les primeres dades que maneja Ràdio Pego, PP i PSOE estarien separats per un 2.53% dels vots. Compromís – Primavera Valenciana pujaria al voltant d’un 14% respecte a 2009. La participació ha baixat un 2.31%.
(més…)
0 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!