8 de març. Ni més ni menys, iguals.

Xerrades divulgatives sobre diversos temes que afecten a les dones, IV concurs Gastronòmic de Plats típics i cinema per a commemorar el dia i la setmana de la dona a Pego. A la comarca i a tot el país milers de dones i també d´homes van eixir al carrer per a reivindicar la igualtat de gènere.
El 8 de març, dia internacional de la dona treballadora, és moltes vegades, pot ser irònicament, criticat per molts homes. Es pregunten per què les dones tenen un dia i els homes no? Moltes podrien ser les respostes, però la més senzilla és, tal vegada, perquè les dones sempre han estat relegades a l´àmbit privat, perquè han estat, majoritàriament (sempre hi ha excepcions) silenciades i és per això, perquè aquella persona, aquell gènere que es troba en condicions d´inferioritat ha de fer-se veure d´alguna manera, ha de reivindicar el lloc que li correspon legítimament i eixe no és altre que l´igual als homes, en aquest cas. Les dones no són ni més ni menys, són iguals.

Durant aquesta setmana la Regidoria de la Dona de l´Ajuntamet de Pego, al capdavant de la qual es troba la socialista Ana Aparisi, ha estat duent a terme diferents activitats englobades dins la setmana de la dona. En diferents informatius s´ha anat donant compte d´elles: mercat medieval, Diana Navarro, I Trobada de Boixeteres, Cristina del Valle i la violència de gènere i dimecres passat dos fisioterapeutes espacialistes en reeducació del sòl pelvià, Paqui Palmer i Vicent Camarena van explicar a les dones de Pego que van acudir a la Casa de Cultura qui i quanta gent pateix problemes com el de la incontinència urinària, que és i perquè es produeix entre d´altres qüestions.

La incontinència urinària, és a dir, la pèrdua involuntària d´orina, és un problema molt més comú del que ens puguem imaginar. Més del 20% de la població entre els 35 i els 65 anys d´edat la pateix, tant homes con dones. La incontinència urinària és una malaltia que afecta a la qualitat de vida de qui la pateix perquè interfereix en la seua quotidianitat. Aquest transtorn mai ha estat prioritari per a L´Estat Espanyol el que ha provocat mantenir un retard considerable a nivell europeu. La fisioteràpia ajuda, preveu i fins i tot pot arribar a curar aquestes incontinències.

Les dones, són potser, les que més probabilitat tenen de patir aquesta patologia perquè algunes de les causes més freqüents que provoquen la incontinència urinària són l´embaràs i el part, un postpart que no es recupere bé, tot i que hi ha altres que explica Paqui Palmer.

Canviem la temàtica tot i continuar dins la setmana de la dona. Ara parlem del IV Concurs Gastronòmic de Plats Típics Pegolins. Al voltant de 500 persones, la majoria d´elles dones, van acudir al Saló Fillol´s per a participar d´aquesta singular festa, centrada en el món culinari, un dels espais privats on la dona, encara ara, és la protagonista.

El jurat va estar composat per 8 membres que van concedir els tres premis convocats. Millor arròs amb crosta a l´estil de Pego, dotat amb 500 euros que va ser per a Mercedes Boronat; millor plat de lliure creació, dotat amb 450 euros, que va guanyar Enriqueta Ortolà amb “pepitos farcits amb peix” i millor postre típic del terreny, dotat amb 400 euros, que va ser per a Carme Server pel seu “pastís de la reina”. La condició bàsica per a participar és que totes les receptes cuinades que es presenten han de ser típiques del terreny.

Els ingredients i els sabors de la crosta són ben conegut per pegolines i pegolins, és per això que ens centrarem amb els altres dos premis. Coneixerem alguna cosa més d´un plat típic pegolí molt elaborat, els “pepitos farcits amb peix”, que es va imposar a la resta de plats típics, uns 14 presentats.

I després d´haver començat a obrir boca no podem deixar de banda les postres, el que posa la guinda a un dinar com cal. Carme Server, pastissera aficionada va contar a Ràdio Pego el que té de particular la seua recepta, elegida entre al voltant de 10 postres més.El més excepcional d´aquestes postres és la gran quantitat de capes de distintes textures i sabors que constitueixen “el pastís de la reina”.

I després d´un dinar com el d´ahir, que millor que una sessió de cinema per a relaxar el cos… “Maria Antonieta” ha estat enguany la pel•lícula elegida per a projectar-se el dia de la dona. La història de l´adolescent reina de França, la més incompresa de les reines del país veí. Aquest film es trona a projectar el diumenge a les 7 de la vesprada.

Però el dia 8 de març es va celebrar a tota la comarca. Com ja és habitual La Xarxa de Dones de la Marina es va concentrar a la Glorieta de Dénia per a després manifestar-se per la capital comarcal, enguany reclamant la igualtat de drets i condemnant els actes de violència contra les dones.

432 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!