15.000 persones participen a la primera Trobada d’Escoles en valencià a Pedreguer

Un riu de xiquets i xiquetes, de pares i mares, de mestres i professors, va recórrer els carrers del casc històric de Pedreguer sota el lema ‘La veu del teu poble’, en unes trobades més multitudinàries del que és habitual. El color, la música, la imaginació, les manualitats, el talent, les danses i la reivindicació es van tornar a donar cita a la Marina Alta a la XXVIII edició de les Trobades.
Al ritme divers de dolçaines i tabals va marxar la capçalera de la cercavila de la XXVIII Trobada d’escoles en valencià de la Marina Alta amb una pancarta en la que es podia llegir ‘Sí a l’ensenyament, sí al valencià’.



A continuació, a ritme de batucada, banda de música, instruments artesanals i reproductor de música, va marxar tota la resta de participants a la Trobada que enguany s’ha celebrat a Pedreguer. Milers de xiquets i xiquetes, majoritàriament amb la samarreta de ‘La veu del teu poble’ van desfilar pels carrers més estrets i encantadors de Pedreguer, acompanyats de pares, mares, mestres, professors i tota aquella persona que va voler participar.









A la cercavila es va poder veure també l’animació dels dimonis de Hiachat i la batucada de Petra, representació mallorquina a la Marina Alta, dos comunitats que no deixen d’estretar llaços.






Entre les pancartes, tres destacaven per la seua actualitat. Es tracta de l’AMPA de la Rectoria. Els pares i mares de Sagra, el Ràfol d’Almúnia, Benimeli i Sanet i Negrals van aprofitar les Trobades per a expressar la seua preocupació davant la supressió, per al curs que ve, d’una plaça d’educació infantil i una altra de primària, comunicada per la Conselleria d’Educació mitjançant la resolució de 2 d’abril. Dos lemes ho transmetien: ‘El CRA és qualitat. No ens deixeu de costat’; ‘No ens borreu del mapa’, il·lustrat amb un borrador amb el logotip de la Generalitat Valenciana, esborrant al seu pas la carretera de La Rectoria.






D’altra banda, la Trobada de la Marina Alta va retre el seu particular homenatge a Vicent Andrés Estellés engalanant els balcons i finestrals que rodegen la Gloretieta -inici de la cercavila- i alguns carrers circumdants on es desenvoluparen alguns dels més de 70 tallers, amb fragments de poemes del poeta de Burjassot.





Una vegada arribada la cercavila a la plaça Major de Pedreguer, la capçalera va pujar a l’escenari central de la Trobada i el primer en prendre la paraula va estar el representant de la Universitat d’Alcant, Josep Ochoa, qui va destacar “el paper de tots els ensenyants, dels pares i mares de tots els xiquets per consolidar un projecte nostre, d’escola pública i en valencià” i també va assegurar que “quan arriben els xiquets a la universitat seran ben atesos i farem tot el possible perquè puguen tindre una ensenyança de qualitat i en valencià”. De fet, informava que “el compromís de l’equip rectoral [de la Universitat d’Alacant] és incrementar la docència en valencià i també en altres llengües”.






El President de Federació Escola Valenciana, Vicent Moreno també va estar en la Trobada que inaugurava les Trobades de 2013. Va destacar que “us necessitem, a cadascun de vosaltres individualment […] a tots i a totes” i més en unes Trobades amb el lema ‘La veu del teu poble’ que suggerixen la recollida “d’eixa veu del poble, per viure en valencià, la veu del poble que s’expressa dia a dia al carrer”. Moreno va assegurar que “hem de continuar tenint il·lussió. Encara podem avançar junts” i animava a deixar el victimisme i ser “optimistes perquè el treball diari, l’esforç i l’experiència del dia a dia ens carreguen de raó”.




Defensava enèrgicament el president d’Escola Valenciana que “el valencià és de llei, és de tots i de totes, el valencià obri les portes de totes les llengües, és la llengua amb que coneguem el món, és la llengua del nostre poble” i apuntava Moreno que “el poble culte té cura de l’escola i de l’educació, de la nostra escola en valencià”. Arrel d’aquesta declaració encoratjava a “fer de la nostra llengua l’element que ens reforce com a valencians i ens consolide com a poble”. Animava a llegir, parlar i viure en valencià.

L’alcalde del poble amfitrió, Pedreguer, Sergi Ferrús manifestava el plaer de la corporació municipal en acollir les Trobades. Comentava que era especial per a Pedreguer acollir les Trobades per ser l’any Estellés, perquè han estretat lligams amb les Illes amb l’agermanament, signat eixe mateix cap de setmana, amb Petra. Així mateix, era especial per l’actuació del grup local Mox Nox.




Després dels parlaments, el president de la Cappev, Jaume Fullana, animava a la gent a participar dels més de 70 tallers organitzats per AMPA, associacions, escoles, instituts i que es trobaven repartits pels carrers del casc històric de Pedreguer.




Entre ells, el ja emblemàtic taller de perruqueria del col·legi públic Ambra i el cridaner taller de còctels divertits del col·legi públic Rosalia Bondia.











Alhora es podien veure danses al carrer major, el V Festival de la cançó infantil i, ja per la nit les actuacions de la Gira 2013, que tancaven unes Trobades a la Marina Alta de les més multitudinàries que es recorden amb una participació de 15.000 persones, segons informa la Cappev, que també expressava que esta xifra ha superat, amb escreix, les seues expectatives.



756 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!