10.000 persones avalen ‘el valor del valencià, el camí al plurilingüisme’ a Senija

Jaume Fullana, en la presentació de la XXVI Trobada d’Escoles en Valencià a la Marina Alta va anunciar “el propòsit de promoure un gran pacte comarcal per l’ensenyament en valencià […] un pacte de consens, amb tots els partits polítics, amb totes les escoles, amb tots els pobles de la nostra comarca […] Un consens per a l’educació plurilingüe.”
Més de 10.000 persones, la majoria d’elles xiquets i xiquetes, van acudir al llarg de la calorosa jornada de diumenge a Senija a participar en la XXVI Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Alta, una cita anual festiva, però també reivindicativa. Enguany es commemoraven els 100 anys del naixement d’Enric Valor, el que es pot llegir en la part de darrere de les camisoles dissenyades per Mariscal per a les Trobades i que inspira el lema d’enguany: ‘El valor del valencià’. Però aquest fet també es notava en les parades de llibres, en alguns tallers de les escoles presents en la Trobada i també en una de les cançons de Dani Miquel.

La nit de divendres, al Taller Ivars de Benissa la Cappev, organitzadora de les Trobades a la Marina Alta, va presentar l’esdeveniment a la comarca. La Muixeranga de Pego va encetar la vetllada amb algunes de les seues figures a l’entrada del recinte. Però no va ser l’única presència pegolina a la Presentació de la Trobada, ja que els presentadors Cèsar Monzonís i Salvador Bolufer van ser els encarregats de fer els honors del sopar de presentació d’aquesta XXVI edició de l’educació en valencià a la Marina Alta utilitzant la tècnica coneguda com a “virtualitat retrospectiva”.

A l’acte també es van poder veure les directores dels Col•legi Públics Ambra i Rosalia Bondia acompanyades d’algunes de les seues mestres dels respectius centres. Així mateix, Saül Ortolà, candidat a l’alcaldia de Pego per Esquerra, va acudir a l’acte com a membre de la Muixeranga de Pego. També va assistir, una edició més, al sopar de presentació de la Trobada, el candidat del Bloc de Pego a l’alcaldia, Àngel Sendra, qui va manifestar el seu recolzament a la iniciativa perquè “trobe que el valencià forma part del nostre poble i de la nostra cultura i ahí estem per a defensar-la i tirar endavant”. Va recordar Àngel Sendra que “com a representant del Bloc ja em vaig postular en la seua defensa quan vam entrar a governar portant les Trobades a Pego i sempre les defensaré”. De fet anunciava que “si puguera tornar a portar-les –a Pego- les tornaria a portar perquè trobe que és un reforçament que li hem de donar a la llengua, que és una cultura que sempre hem de guardar i mantindre, que hem de mantindre a través de l’educació amb els nostres xiquets, des de ben menuts”.

Per la seua banda, l’alcalde de Senija, poble on enguany s’han desenvolupat les Trobades no va amagar la seua preocupació quan es va assabentar que Senija hauria d’acollir a 10.000 persones. La qüestió que va acudir a la seua ment va ser “no sé on haurem de posar-les”.

Per la seua banda, des de l’organització, el president de la Cappev, Jaume Fullana va declarar que la convocatòria de les trobades es fa “en un missatge en positiu, recordant Enric Valor, i per això les Trobades 2011 duen com a lema ‘el valor del valencià, el camí del plurilingüisme’. Encoratjava l’audiència “a fer nostre” el valor del valencià “perquè el valencià no té color polític. És el nostre patrimoni comú.” Així mateix, Fullana feia extensible que “tampoc té color polític el model d’escola en valencià i de qualitat que defensarem el proper diumenge” i recordava que amb aquest model “volem la millor formació per als nostres xiquets i xiquetes, volem que sàpiguen valencià, que sàpiguen castellà i que siguen també competents en dues llengües estrangeres”.

Afirmava el president de la Cappev que “l’ensenyament en valencià avança, malgrat algunes dificultats. Els Programes d’Ensenyament en Valencià i els Programes d’Immersió Lingüística tenen cada any més alumnes matriculats […] és un èxit col•lectiu, dels pares i de les mares, dels mestres. Un èxit que naix de l’esforç de milers i milers de persones que prioritzen els objectius pedagògics per sobre dels objectius polítics”.

Jaume Fullana manifestava que “aquest any, des d’Escola Valenciana, hem donat un pas més endavant. Hem impulsat l’elaboració d’un document que hem encomanat a la Unitat d’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant elaborat per les persones que més saben del plurilingüisme en el nostre país. Un document dissenyat amb criteris científics, que ens marca el full de ruta per a donar passos decisius cap a una autèntica educació plurinlingüe”.

Entre els objectius d’aquest model d’educació plurilingüe i intercultural que proposa el document ‘L’escola valenciana. Un model d’educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià’ signat per Vicent Pascual, trobem el fet de “proporcionar als alumnes i les alumnes una competència plurilingüe que comprega el domini profund i equipotent de les dues llengües cooficials, el domini funcional de dues llengües estrangeres i el contacte enriquidor amb les llengües i cultures no curriculars però pròpies d’una part de l’alumnat.

• Convertint-los en usuaris especialment preparats pera usar totes i cada una de les llengües del repertori plurilingüe personal com a instrument per a l’adquisició, construcció i vehiculació de coneixements, per a la fruïció i la creació estètica, i per a l’anàlisi crítica i l’acció social a través del llenguatge.”

Tot això i molt més desenvolupat en 29 fulls per a, “des del consens posar-li punt i final a unes polítiques educatives que des de la Cappev i des d’Escola Valenciana analitzem amb molta preocupació”. Entre eixes preocupacions es troba “l’anunci de la supressió de les línies en valencià”. Davant d’aquest anunci de la Conselleria d’Educació, des de la Cappev i Escola Valenciana asseguren que “posar obstacles a l’ensenyament en valencià no és educació plurilingüe. Posar obstacles a l’ensenyament en valencià és tornar cap a l’educació monolingüe i és un incompliment de la Llei”, sentenciava Fullana.

Jaume Fullana, en la presentació de la XXVI Trobada d’Escoles en Valencià a la Marina Alta va anunciar “el propòsit de promoure un gran pacte comarcal per l’ensenyament en valencià. Aquest és el nostre compromís, un pacte de consens, amb tots els partits polítics, amb totes les escoles, amb tots els pobles de la nostra comarca […] Un consens per a l’educació plurilingüe que es nodreix de la investigació i de les bones pràctiques desenvolupades pels centres al llarg d’aquests últims anys. Els xiquets i les xiquetes de la nostra comarca hi tenen molt a guanyar”.

Per últim, informar i felicitar un dels Premis Sambori Comarcal, Felipe Vallejo Argüello, de segon d’ESO del Col•legi Públic Ambra, que ha estat premiat pel relat ‘Un ordinador una mica especial’.
667 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!